GENÇ KYÖD
Kurullar
Genç KYÖD, 1995’te Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği’nin (KYÖD) çatısı altında kurulur. Kurucu Başkanlığını Ömer Uğur Batgün’ün yaptığı ekibin diğer üyeleri Hasan Ali Sağbi, Murat Köksal, Engin Deniz ve Doğan Bilgisu’dur. Genç KYÖD ekibinin temel niteliği, halihazırda yükseköğrenimlerine devam eden üniversiteli öğrencilerden oluşmasıdır. Bu yönüyle ekibin çalışmalarının kapsamı da gençlere ve üniversitelilere yönelik geliştirici etkinlikler düzenlemekle ilgilidir. Bu çalışmaların koordinasyonu Genç KYÖD bünyesinde oluşturulan komisyonlar tarafından yapılır. Genç KYÖD’ün komisyonları uluslararası ilişkiler, kariyer, görsel çalışmalar, halkla ilişkiler, sosyal işler ve öğrenci üyeler çalışma komisyonu olarak ayrılır. Bu komisyonların görev dağılımı ise şöyledir:
Uluslararası İlişkiler Komisyonu Avrupa Birliği projeleri hakkında eğitimlere katılır ve üyelerine bu konuda eğitimler verir. Uluslararası projelere üyeleri göndermek ya da yerelde projeler gerçekleştirebilmek için birtakım çalışmalar yürütür.
Kariyer Komisyonu üniversiteli gençlere staj yerleri ayarlar ve gelişimlerini desteklemek amacıyla kariyer eğitimleri düzenler.
Görsel Çalışmalar Komisyonu etkinliklerin gençlere duyurulması amacıyla tanıtım materyalleri, duyuru, afiş ve web sitesi tasarımları hazırlar.
Halkla İlişkiler Komisyonu Genç KYÖD’ün hem uluslararası hem de yerel kuruluşlarla ilişkilerini ve bağlantılarını güçlendirir.
Sosyal İşler Komisyonu dernek içi ilişkilerin, paylaşımların, sosyal aktivitelerin geliştirilmesini ve artırılmasını sağlar.
Öğrenci Üyeler Çalışma Komisyonu ilk olarak 2003 yılında çıkmaya başlayan Düşündürt Dergisi’nin yayın hayatını idame ettirmesinden ve Genç KYÖD’ün daha geniş kitlelere tanıtılmasından sorumludur.
Komisyonlar tarafından organize edilen çalışmaların birkaçı şunlardır:
Park Projesi
Genç KYÖD, Genç Tur ve Bekirpaşa Belediyesi ortaklığında 14-28 Temmuz 2003 tarihleri arasında Park Projesi hayata geçirilir. Proje kapsamında Almanya, Fransa, Belçika, Japonya, Kore ve İspanya’dan Türkiye’ye iki haftalığına toplam 15 kişi gelir. Genç KYÖD yurt dışından gelen misafirlere ev sahipliği yapar. Genç KYÖD ekibi ve yurt dışından gelen kampçılar, Gölcük Depremi’nde hayatlarını kaybedenlerin anısına İzmit Yahya Kaptan’a inşa edilen Deprem Anıtı çevresini temizler ve çimlendirir. Bu işler tamamlandıktan sonra kampçılar, ülkelerinden getirdikleri bayraklarını toprağa dikerler. Daha sonraki günlerde aynı ekip, boş zaman aktivitesi olarak İstanbul ve İzmit’in çeşitli kültürel yapılarını ziyaret ederler. Kampın son gecesinde ise hem Türkiye kültürünü tanıtmak hem de başka kültürleri tanımak amacıyla KYÖD Lokali’nde kültürlerarası yemek gecesi düzenlenir ve her kampçı kendi ülkesini temsil eden bir yemekle geceye katılır.
Crazy Bus
Crazy Bus etkinliği, Avrupa Birliği’nin gençlerin birbirinden farklı kültürlerle bütünleşmelerini kolaylaştırma, girişimci ve sosyal yönlerini besleme, dayanışma duygularını geliştirmeleri için oluşturduğu bir programdır. Bu program ilk olarak 12-28 Ağustos 2005 tarihleri arasında Polonya’da düzenlenir. Genç KYÖD üyeleri programa katılım gösterir. İtalya ve Letonya’dan da gençlerin katıldığı bu etkinlik 16 gün sürer. Etkinlik kapsamında Polonya’nın Szczecin şehrindeki beş farklı köy ziyaret edilir, köydeki dezavantajlı çocuklar ve gençler ile çeşitli aktiviteler gerçekleştirilir.
16-25 Ağustos 2006 tarihleri arasında ise etkinliğin devamının Türkiye’de yapılmasına karar verilir. Genç KYÖD Türkiye’de düzenlenen Crazy Bus etkinliğine ev sahipliği yapar. Etkinliğe Polonya, Letonya ve İtalya’dan genç gönüllüler katılır. Etkinlik kapsamında ilk olarak İstanbul Fevziye Köyü’ne gidilir ve burada türküler, yarışmalar, oyunlar eşliğinde farklı kültürler çocuklara tanıtılır. Daha sonra Kulfalı Köyü ziyaret edilerek benzer etkinlikler gerçekleştirilir. Burada ayrıca köyde bulunan bir ilköğretim okulunun kütüphane olarak kullandığı prefabrik yapı da boyanır. Boyama işinde etkinliğe katılan ülkelerin bayrakları ve proje logosu prefabrik yapının dış cephesine resmedilir. Çalışmalar sonunda Genç KYÖD bir veda partisi düzenleyerek etkinliğe katılan gönüllüleri ülkelerine uğurlar.
GepGenç Festivali
GepGenç Festivali, gençlerin toplumsal hayatta daha fazla görünür kılınması, sosyal hayata sağladıkları katkıların desteklenmesi, kamu ve sivil alan arasındaki diyaloğun geliştirilmesi amacıyla oluşturulan bir etkinlik programıdır. Genç KYÖD tarafından desteklenen GepGenç Festivali, ilk olarak 5-10 Aralık 2006 tarihleri arasında Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde gerçekleşir. “Herkes farklı herkes eşit” temalı festivale dört ülke ve 23 şehirden yaklaşık 200 gençlik kuruluşu katılım gösterir. Beş gün süren festival kapsamında sırasıyla “Gençlik Çalışmalarında İyi Örnekler Sempozyumu”, “Gençlik ve Çeşitlilik Sempozyumu”, “Gençlik Atölyeleri”, “Curcuna-Kültür Sanat Etkinlikleri”, “Gençlik STK Fuarı” gerçekleşir.
GepGenç Festivali 11-16 Mayıs 2008 tarihleri arasında yeniden gerçekleşir. Etkinlik bu kez Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü’nde yapılır. Genç KYÖD, festivalin organizasyon kısmında rol alır. Bu senenin teması “komşuluk”, sloganı ise “öteki değil komşu”dur. 20 farklı ülkeden 200’ün üzerinde kuruluş katılım gösterir. Festivalin başlangıcı gençlerin ellerinde tefler ve davullar ile Taksim meydanına kadar yürümeleriyle ilan edilir. Santral İstanbul Kampüsü’ne dönen katılımcılar Gayda İstanbul Grubu, Kırmızı Kart Grubu, Pamela Spence Sürprizi ve Gripin konserlerine katılır. Günler süren etkinlikler STK Fuarı, atölyeler, sergiler, konferanslar ve forumlarla son bulur.
Village School
Genç KYÖD ve Genç Tur iş birliğiyle düzenlenen gönüllü çalışma kampı Village School, 12-26 Temmuz tarihleri arasında Kandıra’nın Bağırganlı Köyü’nde yapılır. Kampa, Amerika, Azerbaycan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Güney Kore, İspanya, Kanada ve Sırbistan’dan 25 kişi katılır. Kamp sürecinde Bağırganlı Köyü’nde bulunan bir okulun yemekhanesi onarılır, duvar tadilatı ve boyama işlemi gerçekleşir, iç mekan temizliği yapılır, bahçesine fidan dikilir, kütüphanesi başka bir kata taşınır.
Naturalİzmit
Naturalİzmit, Genç KYÖD’ün Avrupa Birliği Gençlik Projesi’dir. Bir çevre projesi olarak tasarlanan Naturalİzmit’in teması “Küresel Isınmaya Karşı Doğal Yaklaşım”dır. Amacı, küresel ısınmaya karşı gençler ve yerel halkın bilinçlendirilmesi, doğal kaynakların doğru ve etkin bir biçimde kullanılması, proje çıktılarının katılımcı ülkelerde de yaygınlaştırılması ve duyarlılık geliştirmesidir.
Naturalİzmit projesinin ortakları İtalya, Yunanistan, Estonya, Romanya, Letonya ve Bulgaristan’dır. Ayrıca projeye Deniz Temiz Derneği, TURMEPA, TEMA, ÇEKÜL, TÜPRAŞ, Kocaeli Büyük Şehir Belediyesi ve İzmit Belediyesi, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu da destek vermektedir.
Naturalİzmit projesi kapsamında 1-7 Ağustos 2008 tarihleri arasında seminer dizisi gerçekleştirilir. Etkinliğin ilk günü yurt dışından gelen misafirlerin karşılanması ve ağırlanmasıyla geçer. İkinci gün “Neden ve Nasıl Naturalİzmit?” sorusunun cevabının verildiği bir sunum yapılır. Üçüncü gün “Deniz ve Su Kirliliği”, dördüncü gün “Ormanların Korunması ve Erozyonla Mücadele”, beşinci gün “Doğal Çevrenin ve Kültür Varlıklarının Korunması”, altıncı gün “Küresel Isınma ve Doğal Kaynakların Kullanımı” başlıklı seminerler gerçekleşir.
Genç KYÖD, Covid-19 Pandemisi nedeniyle çalışmalarına ara vermiştir. Ekibin 2023 yılının sonuna kadar yeniden faal olması beklenmektedir.
Not: Genç KYÖD hakkında elinizde evrak, resim vb. varsa kyod.arsiv2021@gmail.com adresine göndererek arşive katkıda bulunmanızı rica ederiz…