KYÖD Yurtları
Kurullar
1960’lı yılların başında Kocaelili öğrenciler yükseköğrenimlerini, bulundukları şehir içinde bir üniversite bulunmaması nedeniyle çoğunlukla İstanbul’da yapmaktadırlar. Bu dönemlerde İstanbul’da okuyan Kocaelili üniversite öğrencilerinin en temel problemlerinden biri barınma sorunudur. Sık sık gündeme gelen bu sorunlar, o dönem Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği’nin (KYÖD) de gündemini oluşturmaktadır. 1964-1965 yılları arasında KYÖD Başkanlığı yapan Saim Anıçok ve yönetim kurulu, yurt sorununa el atmak üzere sık sık hem kurum içi toplantılar hem de kent yetkilileri ile çeşitli ziyaretler gerçekleştirirler. Saim Anıçok ve ekibi, dönemin Vali Yardımcısı Münir Raif Güney ve CHP Kocaeli İl Başkanı Leyla Atakan ile görüşürler. Görüşmeler sonucunda bir “yurt yapma kampanyası” başlatma kararı alınır. Kampanya kapsamında Kocaeli Belediyesi’nden, Kocaeli’deki ticari kuruluşlardan ve Kocaelililerden başlatılan yurt kampanyasına maddi destek sağlamaları beklenir. Süreci takip etmesi amacıyla bir komite oluşturulur. Komite üyeleri Saim Anıçok, Münir Raif Güney, Leyla Atakan ve Yılmaz Kanbak başta olmak üzere 25 kişiden oluşur.
Bu süreçte KYÖD tarafından, Kocaeli’de bulunan toplam 18 bin haneye, kendilerinden yurt kampanyasına destek vermeleri için 1 lira yardımda bulunmalarını rica eden bir mektup ve para konulması için bir zarf gönderilir. Bu çalışmalarda lise öğrencileri de aktif görev alır. Gerek halkın maddi katkısı gerek SEKA, GoodYear, Pirelli gibi Kocaeli’nin önemli ticari kuruluşlarının desteği ve asıl bütçenin oluşturulmasında önemli bir payı bulunan belediyenin yardımıyla İstanbul’da Kocaelili öğrencilerin kalabilecekleri bir yer arayışına girilir. Ancak toplanan para ile bir yer satın almak oldukça zor olduğundan kiralık bina bakılır. En nihayetinde ise İstanbul’un Beyazıt semtinde Soğanağa Camii bitişiğindeki 5 katlı bir bina yıllık takribi 36 bin TL bedelle kiralanır. Bina, tefriş işlemleri tamamlandıktan sonra 1966-1967 eğitim öğretim yılında Kocaeli Yüksek Öğrenim Yurdu adı ile açılmış olur. Binanın kirası Kocaeli Belediyesi tarafından düzenli olarak ödenir. KYÖD ise binada bulunan 55 öğrencinin tümüne, eğitim-öğrenim dönemi boyunca 20 lira burs verir.
1968 yılına kadar yurt hizmetini Soğanağa’da veren KYÖD, Cemal Badem’in başkanlığını yaptığı bu dönemde binanın eski ve küçük olması gerekçesiyle yeni bir yurt yeri arayışına girmek durumunda kalır. KYÖD yönetim kurulu bu kez de dönemin Kocaeli Valisi Hüseyin Meydanoğlu, Kocaeli Milletvekili Sedat Akay, Kocaeli İl Meclis Üyeleri ve İstanbul Vakıflar Müdürlüğü ile Kocaeli’nin öz malı olan bir yurdun inşası için görüşmeler gerçekleştirir. Görüşmeler sonucunda, İstanbul Vakıflar Müdürlüğü’ne ait İstanbul’un Fındıkzade semtinde bulunan 1.700 ada, L parsel, 694 metrekarelik bir arsanın yurt yaptırılmak üzere Kocaeli İl Özel İdare’ye satılması, kullanım hakkının ise KYÖD’e verilmesi kararı alınır.
Daha sonra inşaat masraflarının karşılanabilmesi için Kocaeli’de bir yardım kampanyası başlatılır. Kampanya kapsamında Kızılay’dan temin edilen bağış kumbaraları, caddelerde bağış toplamak için görevlendirilen İzmit Lisesi öğrencilerinin desteğiyle ağzına kadar doldurulur. Kampanyaya belediye, çeşitli ticari ve sivil toplum kuruluşları da destek olur. Daha sonra KYÖD yönetim kurulunun, Kocaeli İl Genel Meclis Üyesi Erol Köse’nin ve Kocaeli İl Meclis Yöneticilerinin de içinde bulunduğu bir temel atma töreni gerçekleşir. Binanın yapımı, 1972 yılında tamamlanır. Fındıkzade Kocaeli Yurdu ismiyle açılan yurdun öğrenci alımlarına 28 Mart 1972’de başlanır. Soğanağa yurdundaki öğrenciler buraya getirilir. Bunun yanı sıra, Fındıkzade Yurdu’nun 300 kişilik geniş bir kapasiteye sahip oluşu, yeni Kocaelili öğrencilerin barınma sorunlarına da çözüm imkanı sunar.
1976 yılına kadar sorunsuz bir şekilde işletilen yurt, bu tarihte bir grup tarafından silahlı saldırıya uğraması sebebiyle tümüyle boşaltılır. Olaydan kısa bir süre sonra dokuz öğrencinin yurttan çıkarılma kararı alınarak yeniden faal duruma geçer. Ancak 12 Eylül 1980 Darbesi’nin bir sonucu olarak Türkiye genelinde özel yurtların kapatılması kararının alınmasıyla birlikte Fındıkzade Yurdu da kapatılır. Bu süreçte yurt, bir süre Toplum Polisi tarafından kullanılır. Daha sonra özel yurtların yeniden açılması kararı alındığında ise KYÖD kapalı olduğundan Fındıkzade Yurdu’nun yönetimi tümüyle Kocaeli İl Özel İdare’ye kalır ve 22 Kasım 1982’de Kocaeli Valisi Hikmet Gülsen tarafından yurdun %5’lik kontenjanının Kocaelili öğrenciler lehine kullanılması kaydıyla Kredi Yurtlar Kurumu’na kiralanması kararı alınır.
1993 yılında yeniden kurulan KYÖD, Kocaeli Valiliği’ne ait olan ancak Kocaelili öğrenciler tarafından kullanılmayan Fındıkzade Yurdu’nun yönetiminin kendilerine geri verilmesi için çaba gösterir. 1993’den günümüze kadar neredeyse her KYÖD Yönetimi, bu doğrultuda Kocaeli Valiliği, Kocaeli İl Özel İdaresi, Kocaeli İl Genel Meclisi’yle temaslarını sürdürmeye devam eder. 2023 yılı itibarıyla da bu hareketliliğin devam ettiği bilinmektedir.
Not: Fındıkzade Yurdu hakkında elinizde evrak, resim vb. varsa kyod.arsiv2021@gmail.com adresine göndererek arşive katkıda bulunmanızı rica ederiz…